7 Nisan 2011 Perşembe

Eskiyapar Köyü Bilim Ve Kültür Derneği




Eskiyapar Köyü Bilim Ve Kültür Derneği Kuruldu!!!...
Derneğimiz 07.08.2011 tarihinde düzenlenen toplantıya iştirak eden arkadaşlarımızın oy birliği ile yönetim kurulu oluşturulmuştur.

Yönetim Kurulu

Servet Maden Başkan
Sönmez Hasırcı Başkan Yardımcısı
İsmail Köroğlu Sayman
Cemile Öztürk Sekreter
Sami Koçak Kurucu Üye
Abidin Çetin Kurucu Üye
Hüseyin Daşdemir Kurucu Üye

Derneğimiz 09.08.2011 tarihinde 06-102-059 kütük numarası ile resmi olarak kurulmuştur.







‎22 HAZİRAN 2011 TARİHİNDE HİTİT RESTORAN’TA GERÇEKLEŞTİRİLEN TOPLANTIYA KATILANLARIN LİSTESİ

1. Servet Maden 542 672 71 66
2. Behiye Maden
3. Gulruh Keçeli
4. Sönmez Hasırcı 505 268 81 46
5. İbrahim Yalçınkaya 546 578 61 69
6. Zeki Yalçınkaya 543 835 80 80
7. Ergül Kara 506 898 74 81
8. İsmail Köroğlu 537 329 50 73
9. Aslan Bolat 531 748 61 30
10. Yücel Çavdar 543 253 41 85
11. Serkan Kutlu 541 775 06 07
12. Cemile Öztürk 536 469 36 87
13. Galip Keçeli 535 322 55 06 Çomar Köyü Dernek Başkanı
14. İlker Çelik 505 622 10 53 Akpınar Köyü Dernek Başkanı
15. Cemal Emir 533 480 06 19 Çorum Der Eski Başkanı
16. Sami Koçak 532 427 30 82
17. Yalçın Çavdar 532 380 08 40
18. Bünyamin Koçak 532 655 89 29
19. İlhan Şahin 533 337 39 29
20. Selim Koçak 532 421 46 60
21. Rıza Özdemir 536 305 95 70
22. Cemalettin Samut




ESKİYAPAR KÖYÜ BİLİM VE KÜLTÜR DERNEĞİ
TÜZÜĞÜ


ADI ve MERKEZİ

MADDE 1- Derneğin adı “Eskiyapar Köyü Bilim ve Kültür Derneği.” Kısa adı “ESKİYAPAR DER” dir. Derneğin merkezi Ankara’dır. Yurt içinde ve yurtdışında şubeler ve temsilcilikler açabilir.

İLKESİ ve AMACI

MADDE 2- Sömürüsüz ve ayrımsız bir dünya yaratmak.

Derneğimizin özel amacı, bu ilke ışığında üyeleri arasında ekonomik, sosyal, kültürel, siyasi, hukuki, eğitim ve benzeri konularda maddi ve manevi yardımlaşmayı, gelişmeyi, sağlamak, benzersiz ve derin tarihi kökleri olan kültürel değerlerimizi araştırmak, anlamak, korumak, yaşatmak ve de gelecek kuşaklara aktarmaktır.

Genel amacı, her türlü olumsuzluklara karşın temel insan hak ve özgürlükleri bağlamında, sürdürülebilir kalkınma ve yaşanabilir dünya yaratılması ve gelecek kuşaklara bırakılması için çalışmaktır.

İLKESİNE ULAŞMAK VE AMAÇLARINI GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN

MADDE 3- a- Yerli ve yabancı, özel ve resmi, gerçek ve tüzel kişiler, sendikalar, siyasi partiler, mesleki kuruluşlar ile uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar. Maddi yardım ve destek verebilir, alabilir. Yurt içinden ve yurt dışından yardım toplar, ayni ya da nakdi bağış kabul eder.

b- İhtiyaç duyduğu gelirleri temin etmek amacıyla Türk Ticaret Kanununun hükümleri doğrultusunda bağımsız olarak ya da gerçek ya da tüzel kişiler ile ortaklaşa iktisadi, ticari ve sanayi işletmeler kurar, kurdurur, işletir ya da işlettirir, kiraya veriri ya da tutar.

c- Eğitim ve öğretim çalışmaları kapsamında, her alanda ücretli/ücretsiz kurslar açabilir, açılı olanlardan yararlanır. Bu kapsamda amacına ulaşmak için başka gerçek ya da tüzel kişilerle çalışır. Yoksul öğrencilere yurt içi ve yurt dışında burslar sağlayabilir.

ç- Kendisi ya da benzer amaçlı resmi ya da özel gerçek ya da tüzel kişiler ile radyo, televizyon, internet sitesi kurar, gazete, dergi, bülten, takvim, broşür gibi görsel yayınlar çıkarabilir.

d- Genç ya da yetişkinlerinin eğitimi için bilgisayar, yabancı dil, biçki-dikiş, nakış, halıcılık, tarım, hayvancılık, arıcılık ve üniversiteye hazırlık, halk oyunları ve çeşitli müzik aletlerini kullanmayı öğretmek için bu gibi konulurda kurslar açabilir, açılı ve ruhsatlı olanlardan yararlanır, sertifikalar verir. Bu amaçlarla guruplar ve takımlar kurar, yarışmalara katılabilir.

e- Sporu sevdirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla ilgi duyulan alanlarda takımlar kurar, yarışmalara katılır yada düzenler.

f- İlgili resmi ya da özel kurum ve kuruluşlardan ya da üyeler veya üçüncü kişilerden yardım almak kaydıyla, köyümüz ve civar köylerin ihtiyaçları olan yol, su, elektrik, kanalizasyon, sağlık ocağı, cemevi, karakol, postane, köy konağı, gölet, orman, konut, ahır, havuz, su deposu, ortak tarımsal işletme vb gibi konularda ortaklaşa çalışmalar ve projeler yürütür. Mevcut olanlara bakar, onarır veya giderlerini karşılar. Bu kapsamda kentten köye dönüşü teşvik eder.

g- Muhtarlık ile ortaklaşa, köyün hukuki sorunlarının çözümü için çalışmalar yapar. İhtiyaç halinde ücretli /ücretsiz avukat tutar ve masraflarını karşılar.

ğ- Genel sağlığı ilgilendiren konularda, sağlıkla ilgili resmi ya da özel kişiler ile ortaklaşa ya da bağımsız uyarıcı, önleyici, koruyucu ve düzenleyici çalışmalar yapar. Üyelerinin cenazesinin, defin ve nakli konusunda yardımda bulunur. Bu konuda ihtiyaç sahibi ailelere ayni ve nakdi yardımda bulunur.

h- Amacın gerçekleştirilmesi için çalışma ortamını sağlar, her türlü teknik araç ve gereci, demirbaş ve kırtasiye malzemelerini temin eder, tarla, arsa, bina ya da daire, kiralar, satın ya da hibe alır veya veriri. Lokal açar, sosyal ve kültürel tesisler kurar ve bunları donatır.
ı- Gerek bağımsız olarak gerekse başka kurum ya da kuruluşlar ile ortaklaşa olarak üyeleri arasında insani ilişkilerin geliştirilmesi ve devam ettirilmesi için yemekli toplantılar, konser, tiyatro, sergi, spor, gezi ve eğlenceli etkinlikler vb. düzenler veya üyelerinin bu tür etkinliklere katılmasını sağlar.

i- Yurtiçinde ve yurtdışında bulunan dernekler ile federasyon, platform, üst birlik ve benzeri kuruluşlar kurar veya kurulu olanlara katılır ya da ayrılır, aidat verir, para ya da mal bağışlar ya da alır, ortak çalışmalar yapar, her alanda aktif görev alır.

Bu kuruluşları kurmak, katılmak ya da temsil etmek için üyeleri arasından kurucu, doğal ve normal delege seçer. Kuruluşu için bir üyeyi görevlendirir, harcama yapar. Amacın gerçekleştirilmesi için vakıf kurar, kurulu vakfa üye olur, mal ya da para bağış ya da vakfeder.

j- Sürdürülebilir kalkınma ve yaşanabilir bir dünya için diğer resmi ya da özel kuruluşlar ile ortak çalışmalar ve eylemler yürütür. Özellikle köyümüzde ve genelde yaşanan küresel ısınma ve buna bağlı olarak meydana gelen küresel felaketler ile kapitalizmin yaptığı insan ve doğa katliamlarına karşı mücadele eder, maddi ve manevi destek alır ya da verir.

k- Bu kapsamda köyümüzde endemik bitki ve ağaçların tespiti, doğal alanların korunması, çıplak ya da bozuk orman alanlarının ağaçlandırması ve erozyon ile mücadele konuları başta olmak üzere çevresel, tarımsal, zirai, hayvancılık vb konularda çalışmalar yapar. Bu çalışmalar yapılırken bölge ve köyümüz insanına gelir getirme amacını güder.

l- Köyümüzün toprak, su, maden, mera, yayla, çayır, içme suyu ve benzeri rezerv ve zenginliklerinin dökümünü yaptırır. Ve ekonomik değeri olanları değerlendirmeye açar.

m- Köyümüzün ve bölgemizin, başta Türk, alevi ve var olan başka gelenek ve göreneklerini, kültür ve tarihini, coğrafyasını, köyde ya da gurbette yaşayan köylülerimize özellikle gençlerimize tanıtır. Köyümüzde yaşayan sülalelerin soy ağacının çıkarılmasına yardımcı olur. Birbirleri ile tanışmaları ve yardımlaşmaları için internet ve diğer imkânları kullanarak çalışmalar yapar.

n- Avukat Cemal EMİR’ in, dünya gönüllü kuruluşlarına ilan ve armağan ettiği 19 Şubat Dünya Gönüllü Kuruluşlar Gününün tanınması, benimsenmesi, kabul edilmesi, kurumsallaşması, kalıcı olması ve yine bu kapsamda kurulması düşünülen Dünya, Avrupa-Asya, Türkiye, Ankara vb gibi Gönüllü Kuruluşlar Sekretaryalarında aktif görevler alır.

o- Özellikle HİTİT kültür ve tarihinin, bizlere bırakmış olduğu mirasın öneminin doğru anlaşılması, köyümüz sınırları içerisinde olan tarihi ve kültürel değerlerin korunması, günışığına çıkarılmamış olanları yetkililer eli ile çıkarılması için civar köyler ile ortak çalışmalar yürütür. Bu alanların tarihi, turistik ve dinsel turizme dönük olarak değerlendirilmesi ve köyümüz insanına gelir getirmesi için çalışır.

ö- Kurucusu ya da üye olacağı federasyon, platform, üst birlik ve benzeri kuruluşlarının tüzüklerini kendi tüzüğü gibi kabul eder. Köyün, derneğin ve üyelerinin özel durumları dışında ortak çalışmalar temelinde tüzükler arasında çelişki çıkması durumunda bu kuruluşların tüzüğünün esas alınacağını kabul eder.

p- Bu amaçlarını gerçekleştirmek için yönetim kurulu kararı ile komisyonlar kurar.

FAALİYET ALANI

MADDE 4- Dernek, yurtiçinde ve yurtdışında sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal alanda faaliyet gösterir.

ÜYE OLMA HAK ve YÜKÜMLÜLÜKLERİ

MADDE 5- Derneğin asıl üyeleri, genel kurul veya yönetim kurulunca üyeliğe kabul edilen kişilerdir. Üstsoy veya eşi köyümüz nüfusuna kayıtlı, olan fiil ehliyetine sahip bulunan, ya da derneğimize maddi ve manevi yüksek yarar sağlayan, derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden ve mevzuatın öngördüğü koşullarını taşıyan her gerçek ve tüzel kişi, derneğe üye olma hakkına sahiptir. Dernek asıl üyelik aidatı aylık Beş Türk Lirasıdır. Gerek görüldüğünde aidat miktarını artırma ya da eksiltme genel kurul yetkilidir.
18 yaşından küçük olanlar (alt sınır 11 yaşa kadar) anne ve babalarını ya da yasal sorumluların onayı ile derneğimize asıl üye olabilirler ancak çocuk komisyonları dışında başka organlarda yönetici olamazlar. Yabancı gerçek ve tüzel kişilerin üye olabilmesi için Türkiye’de yerleşme hakkına sahip olması koşulu aranır. Onursal üyelik için bu koşul aranmaz. Onursal ya da fahri üyelerin seçme ya da seçilme hakları ile aidat ödeme yükümlülükleri yoktur.

Dernek başkanlığına yazılı olarak yapılacak üyelik başvurusu, dernek yönetim kurulunca en çok otuz gün içinde üyeliğe kabul veya reddi şeklinde karara bağlanır ve sonuç yazıyla başvuru sahibine bildirilir. Başvurusu kabul edilen üye, bu amaçla tutulacak deftere ve derneğin internet sitesindeki sayfasına kaydedilir. Genel Kurul kararı ile müracaat formu doldurmadan da tek ya da toplu olarak üye kabulü ve kaydı yapılır.

Köy nüfusuna kayıtlı olmayan ve derneğe maddi ve manevi bakımdan önemli destek sağlamış bulunanlar yönetim kurulu kararı ile taleplerine göre asıl ya da onursal, üye olarak kabul edilebilirler.

Derneğin şubesi açıldığında dernek merkezinde kayıtlı bulunan üyelerin kayıtları, en yakın şubelere aktarılır. Şubeye yapılan üyelik müracaatları şube yönetim kurulu tarafından üyeliğin kabulü veya reddi şeklinde karara bağlanır ve 30 gün içerisinde müracaat sahibine yazıyla bildirilir. Şubeler üyelik ile ilgili bilgileri genel merkeze bildirirler. Merkezin üyeyi hiçbir gerekçe göstermeden veto et